Ruim 80% van het werk gebeurt in teams of teamverband. Als het dan minder goed loopt in je team dan is het extra belangrijk om de oorzaak van de problemen op te sporen. Dat is niet eenvoudig, want teams zijn complex. En hoewel er veel geschreven is over teamontwikkeling, bleek wetenschappelijk onderzoek naar teamontwikkeling schaars. Het promotieonderzoek van Cees van der Zwan bracht daar verandering in. Onderzoek dat we nog steeds voortzetten.
Fundamenteel inzicht in teams
Het verbeteren van teamprestaties vraagt inzicht in de energie en dynamiek binnen teams. Maar het vraagt vooral inzicht in oplossingen:
- Welke teaminterventies werken en waarom?
- Welke aanpak levert een duurzaam resultaat en wanneer is een verbetering slechts van korte duur?
- Wanneer kan een teaminterventie negatief uitpakken en kun je dus beter terughoudend zijn in je aanpak?
Mensen werken graag in én aan energieke teams. Het onderzoek naar Teamenergie laat zien hoe dat werkt en hoe de ontwikkeling van energie binnen teams verloopt.
Wetenschappelijk onderzoek Teamenergie
Bovenstaande vragen vormden de aanleiding voor wetenschappelijk onderzoek naar de energie binnen teams. Tijdens dit onderzoek bestudeerde Cees ruim 90 teams gedurende 2,5 jaar en gebruikte daarvoor zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek.
Na de promotie in 2017 zette hij dit onderzoek voort en inmiddels zijn meer dan 100 teams uitgebreid geanalyseerd. Dit onderzoek zorgt voor veel inzicht in de energie binnen teams en hoe die energie het teamfunctioneren beïnvloedt. Het geeft bovendien inzicht in welke teaminterventies echt effectief zijn en hoe je ze toepast.
Meer informatie
Ben je nieuwsgierig naar het onderzoek over Teamenergie? We bieden verschillende opties:
- Bekijk de samenvatting van het promotieonderzoek
- Download het volledige promotieonderzoek Cees van der Zwan
- Stel jouw vragen en ga met ons in gesprek 👇
Inzichten uit het onderzoek naar Teamenergie
Het promotieonderzoek naar Teamenergie zorgde voor veel én wetenschappelijk onderbouwd inzicht in teams. We noemen hier enkele conclusies en inzichten:
1.Energie binnen teams fluctueert
Teamenergie kan toe- of afnemen en er kan een verschuiving zijn naar een andere energiesoort. Er zijn ontwikkelroutes in Teamenergie zichtbaar.
2.Teamenergie is meetbaar
De Teamenergie Meting is een valide methode gebleken die veel inzicht geeft in het functioneren van een team. Teamleden herkennen én accepteren de uitkomsten van de Teamenergie Meting bovendien.
3.Meer teaminterventies doen is niet per se beter
Teaminterventies, interne en externe veranderingen en het uitblijven van besluiten hebben tezamen (op de korte termijn) een negatieve invloed op Teamenergie. Dosering is nodig.
4.Pas op met aanpassingen in structuur of systemen
Deze teaminterventies hebben veelal een negatieve invloed op de Teamenergie, omdat ze vaak samen gaan met andere veranderingen.
5.Betrek niet automatisch het hele team bij een interventie
Teaminterventies hebben vaak betrekking op het hele team, maar deze blijken niet effectiever dan interventies waarbij een deel van het team of enkele teamleden betrokken is.